torsdag, januari 12, 2012

Äntligen

Jag har funderat på varför man aldrig ser någon brevbärare som har cykelhjälm. Och då tänker jag främst på de cyklande brevbärarna. Och det är lite konstigt tycker jag. Har talar vi alltså om en stor grupp som i sitt yrke transporterar sig på cykel hela dagarna. Visserligen kanske de inte cyklar på max hela tiden. De ska ju hinna med att lägga i posten i brevlådorna. Men mellan olika områden trampar de ju på.

Häromdagen hände det till sist! Jag såg en cyklande brevbärare med hjälm! Jag hann inte riktigt se men jag tyckte inte det såg ut som en Posten-hjälm utan som en helt vanlig cykelhjälm. Tycker de borde ha hjälmar som är specialdesignade för Posten. Men det är tiden inte mogen för ännu.

Någon som sett någon brevbärare med hjälm?

11 kommentarer:

 1. Hej! Jag har sett någon enstaka brevbärare som klokt nog använder sin privata cykelhjälm. Men jag tycker att man som arbetsgivare kan ställa lite tuffare krav framförallt för personalens bästa om de cyklar mycket i sitt jobb.

  Ulrika M

  SvaraRadera
 2. Ja, jag håller med! Undrar om Posten inte ens tillhandahåller hjälmar till dem som vill ha?

  SvaraRadera
 3. Nej! Och Bring/City Mails brevbärare åker moped utan hjälm hos oss... Olagligt?!

  SvaraRadera
 4. Nämen, så kan man väl inte göra! (eller uppenbarligen kan man det.) Men där måste ju verkligen arbetsgivaren tillhandahålla den skyddsutrustning som lagen kräver! Är det olika brevbärare på moped som inte har hjälm?

  SvaraRadera
 5. Arbeta själv åtta timmar om dagen med cykelhjälm på huvudet så förstår ni obehaget. Sedan ska den tas av och på hela tiden då de inte kan springa i trappor i tung hjälm. Sedan cyklar de inte i 30 km i timmen utan de cyklar sakta för de stannar hela tiden. De kan inte heller vurpa för de har trehjulingar.
  Hjälm på brevbärare är helt onödigt då de inte utsätter sig för större faror än andra yrkesgrupper. De får tom cykla på trottoarer. Det är både tragiskt och komiskt att människor inte har större problem eller roligare projekt i sina liv att ägna sig åt än att reflektera och uppröras över denna icke-fråga.

  SvaraRadera
 6. jag har inte heller sett någon med hjälm. vi bor ju på landet och där kommer en liten postbil. han som kör den har bälte iaf! :)

  SvaraRadera
 7. Anonym: Man ju undra över vilket det är som är mest tragiskt och komiskt - att reflektera över brevbärarnas skyddsutrustningen eller att läsa och sedan kommentera det anonymt...

  Yllet: Hemma hos oss åker brevbäraren också bil. Har antagit att han har bälte. Kanske dags att försöka kika? ;-)

  SvaraRadera
 8. Ja, det är ju omöjligt att cykla omkull på en trottoar och slå i skallen!?

  SvaraRadera
 9. Jadu Emma. Det är nog lika komiskt bägge med tanke på att samhället har betydligt större problem vi borde ägna oss åt än att skriva om, uppröras över eller kommentera hur brevbärare sköter sitt jobb. Säkerheten sitter inte i hjälmen utan i beteendet. De flesta skallskador får ju fotgängare och bilister och lugn cykling på trottoar med brevkorg får nog betraktas som en relativt ofarlig aktivitet.

  SvaraRadera
 10. Cirkus borgström: Verkligen omöjligt ;-)

  Anonym: Ja, du anonym. Själv tänker jag ägna mig åt att konstatera att det inte är ofta men ser en cyklande brevbärare med cykelhjälm, hoppas att de kan erbjudas en cykelhjälm i sin arbetsutrustning OCH ägna mig åt annat, tex större problem. Hoppas du också kan ägna dig åt det du tycker är samhällets större problem! För det finns ju en del!

  SvaraRadera