lördag, juli 24, 2010

Island, dag 3

På vår tredje dag på Island så åkte vi till en simhall på förmiddagen. Kanske låter lite konstigt att åka till en vanlig simhall när vi inte var så många dagar på Island. Men vår kompisar som bor i Reykjavik som har barn som är ganska samma ålder föreslog det. P var ganska skeptisk. Men simhallar finns det massor av på Island och den här låg nära dem. Och den var faktisk väldigt fin. Bara en lite bassäng inne, resten var ute och simhallen har öppet året runt. Och det märks att de har god tillgång på varmt vatten.

I Sverige brukar ju duscharna vara såna man trycker på så kommer det vatten en liten stund så måste man trycka igen och igen. Så var det inte här. Här ställde man in temperatur själv och sen bara forsade det fram hur länge man ville. Sen själva bassängerna var varma. En stor bubbelsektion. Och den funkade inte som i Sverige med massor med folk som vill sitta där och sen måste den rengöras hela tiden. Här kom det nytt vatten hela tiden och bubbelpoolen var ihopkopplad med den övriga bassängen. Sen fanns det vattenrutschkana (en stor och en liten) och till och med en liten bassäng som var för varm där inge satt.

Sen hade de lite bra service-grejer som flyt-ärm-puffar att låna för alla barn, många barnstolar i omklädningsrummen och duscharna så man kunde hålla lite ordning på små barn och även en centrifug som man kunde köra sina badkläder i innan man gick hem så de inte var alldeses genomblöta. Och det var inte dyrt heller. Så vi var väldigt imponerade!

Sen åkte vi till en berömd korvkiosk inne i Reykjavik. Har tydligen funnits väldigt länge och har bara korv med tillbehör (ketchup, senap, remuladsås, färsk och torkad lök) och cola.

Sen drog vi vidare söder ut på Island för att kolla på vattenfall. Först Skógafoss som var väldigt fint. Ligger väldigt nära Eyjafjallajökull så det var en del aska på marken där. Fast gräs har ju växt upp så det syntes inte så mycket. Men den glaciären som ligger nära var alldeles svart av aska.

På vägen hem stannade vi och kollade på ett annat vattenfall Seljalandsfoss som är lite speciellt. Inte så brett men ganska högt och sen kan man gå runt det! Väldigt häftigt!


(Skógafoss, ca 60 meter högt)

(Glaciären Mýrdalsjökull som inte är vit utan svart av aska. )


(Seljalandsfoss, på kvällen, som man kan gå runt.)

(Seljalandsfoss, om man klickar och förstorar bilden kan man se mig och M där bakom i blå och röd jacka.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar