torsdag, oktober 06, 2011

Italien - del 2


Sen när vi hade varit 2 nätter i Ligurien åkte vi vidare mot Toscana. På vägen passade vi på att åka förbi Pisa och kolla på deras lutande torn. 

Står lite intressant på wikipedia om tornet:
Det började byggas 1173 som ett normalt torn och tog hela 187 år att bygga. Tornet blev alltså klart år 1360. Tornet började långsamt att luta redan innan bygget var slutfört. Den högsta biten av tornet byggdes därför färdigt i en något annan vinkel, i ett försök att lindra problemet.


Det var faktiskt riktigt skoj att se tornet! Det lutade verkligen! Och det var ett vackert torn, lutande eller ej.

Sen drog vi vidare mot Greve in Chianti och vingården vi skulle bo på, Terreno.
Det var så vackert och fint där på vingården - ja, överallt i Toscana! På Terreno odlar de mest Sangiovese-druvor som ingår i Chianti Classico. Vi fick en rundvisning på vingården som var intressant. Lärde oss lite om hur det funkar med vinodling och vintillverkning. Det verkar vara ganska mycket jobb med att ha en vingård. Jag trodde de mest höll på med själva vinrankorna vid skörd med de fixar en massa med dem hela året. Varje vinranka får 6-7 "personliga besök" av en människa varje år. Någon som klipper, binder upp och skördar mm. Sen kommer det någon förbi och plöjer eller fixar någonting annat med en maskin också. 

Rötterna går ca 7-8 meter ned i jorden och det tar ca 3-5 år innan de börjar ge skörd. De planterar nya efter 30-40 år. 

Vi köpte en bag-in-box på 10 liter som vi nästan lyckades dricka upp. Men då ska det väl nämnas att vi var 8 personer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar